3. helmikuuta 2013

Tammikuu 2013, minne rahat menevät?

Minne rahasi menevät? Miksi palkkapäivänä tilin saldo näyttää nollaa? Vai näyttääkö se?

Päätimme vaimon kanssa selvittää minne rahamme kuluvat. Otimme talteen jokaisen ostoksen kuitin. Merkkasin ne exceliin. Merkkasin taulukkoon myös tammikuussa maksetut laskut. Kaavio ei ole aivan todellinen. Siitä puuttuu esim. ajoneuvovero ja vakuutusmaksut. Niitä maksetaan pitkässä juoksussa, mutta järkevintä olisi laittaa nekin menoseurantaan kuukausisummana. En kuitenkaan laittanut.

Kun seurasimme menojamme, niin kaupassa tuli usein harkittua, että kannattaako karkkia ostaa. Sehän nostaa prosenttiosuuksia. Koko tammikuu oli yhtä tuskaa. Rypistyneitä kuitteja toppatakin taskussa, kasvavia prosenttiosuuksia unissa, tarjousten metsästystä lidlissä, heräteostosten välttelyä ja niin edelleen....

Mutta huippu homma. Nyt taulukostani näkee aika hienosti kuinka paljon esim. makeisiin menee rahaa. Taulukosta näkee, että mistä voidaan säästää. Mitkä ovat välttämättömimmät menot jos tulee tiukka paikka?

Oikeasti. Jos sinulla on rahankäytön kanssa ongelma, niin kerää kuitit talteen ja katso mihin käytät palkkasi. Kun sinulla on vaikka kuukauden ajalta kivenkovia lukuja ja armottomia euromääriä edessäsi lahjomattoman tilaston muodossa, voit alkaa analysoimaan menojasi ja niiden tärkeyttä sekä järkevyyttä.

Tammikuun menot prosenteittain. Taulukko antaa hyvää vinkkiä.
Tätä täytyy ehkä jatkaa?
- Vuokra on lähes muuttumaton
- bensaa pystyy säästämään, kun käyttää fillaria (työmatkat kimppakyydillä)
- vaatteissa säästää kun käyttää kirppareita ja tuunaa vanhoja
- hesarin voi lukea töissä kahvitauolla, netissä kotona tai vaikka kirjastossa
- ruoasta voi aina pihistää, kun tekee suuria määriä kerralla ja laittaa pakasteeseen
- jne
- yms
- tms
- ja muita lyhenteitä tähän vielä.

Semmonen kaavio ja semmoisia prosenttilukuja.

5 kommenttia:

  1. Mistä näistä sinä Kalevi säästäisit? Tuntuu olevan välttämättömiä menoja kaikki. Varsinkin makeiset, pysyy hymy naamalla.

    T: Keskiarvoa vähäjärkisempi Tuusulankeravalainen toimihenkilö ja heräteostaja

    VastaaPoista
  2. Arvele, karamellia pitää syödä, niin riittää virtaa tehdä taulukoita/tilastoja/laskelmia/raporteja/muistioita/esityksiä/luonnoksia/ohjeita ja muita vastaavia juttuja.

    Lisäsin jutun loppuun pari ranskalaista viivaa. Noista vaikka.

    Hyvä kysymys!

    VastaaPoista
  3. Pätevä ploki!
    Hiukkasen pienellä fontilla on ympyrädiagrammin tekstit. Sai vääntää silmät ihan sirrille, jotta sai selvää. Mutta mielenkiintosta on, uusia tilastotietoja odotellen...

    /Eve

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia! Onko teksti liian pientä vaikka klikkaat taulukon isommaksi?

    VastaaPoista
  5. No katos katos, enhän sellasta mahollisuutta hoksannut ollenkaan. Klikkasin kuvaa isommaksi ja sain unohtaa silmän sirritykset, hyvin näkyi.

    / Eve

    VastaaPoista